A takarítói szakmáról

A Makulátlan Tiszta Terület Kft. két alvállalkozójával beszélgettünk. Korábban mindketten alkalmazottként végezték ezt a munkát, és néhány éve döntöttek úgy, hogy mindketten vállalkozók lesznek.

a takaritoi szakmarol

Hány éve vagytok a takarítói szakmában?

Karcsi: Gondolkodom. :) Hát… legalább 11 éve. Takarítás és ilyesmi. De ebben benne van a mosogatás is, éttermi takarítás, minden. Úgy voltunk vele, ha úgyis ezzel foglalkozunk és értjük a dolgunkat, miért ne csinálnánk? Nem kell minket betanítani, profik vagyunk, miért ne csinálnánk magunknak?

Sanyi: Kb. 5 éve kezdtem el a takarító szakmában dolgozni, azóta folyamatosan csak ebben dolgozom.

Hallottam, hogy lehet képesítéseket szerezni ebben a szakmában is. Mindkettőtöknek van?

Sanyi: Inkább csak tervben van. Itt én elméletet és gyakorlatot is bőven megkaptam, de a vizsgára még nem jelentkeztem.

Karcsi: Aki a Püsök Ferinek dolgozik 1 évet, az annyit tanul, amennyit csak lehet! :)

Sanyi: Én 3 éve dolgozom neki hellyel-közzel. Mostanában nem találkoztam olyan feladattal, amit ne tudtam volna, így képesítés nélkül, megcsinálni. Persze az elején volt! Én szerencsésen ide kerültem, amikor a takarítást elkezdtem, rengeteg mindent meg tudtam tanulni. Olyanokat is, amit a takarítóiparban – meg merem kockáztatni –, hogy a takarítók 70 százaléka nem tud! És ezt teljes lelki nyugalommal, minden nagyképűség nélkül ki merem mondani.

Karcsi: Nekem a legelső munkaköröm éjszakai takarító volt egy budapesti hotelben. Volt két lány, akiknek a konyhai csempét kellett lemosniuk. Megkértem őket, hogy egyszer hagy csináljam meg én. Úgy megcsináltam, hogy reggel, amikor jött a főnök, belépett a konyhára, vissza is lépett! :) Végignézett a csempén, átment a túloldalra is. Azt mondta: „Lányok, ezt a csempét nem ti csináltátok meg.” Mondták is szégyenkezve, hogy nem, hanem az új fiú. Szóval én már így kezdtem. Bennem volt ez a takarítás. Azon egy csík nem volt, ragyogott! Nézett is rám a tulajdonos: „Karcsi, maga így tud takarítani?!” Pedig soha nem csináltam életemben. Akkor elsőre. Fontos, hogy az embernek legyen hozzá szeme, hogy lássa, hogy jó vagy nem jó. Szerintem nem nagy dolog. Szóval, sokat számít, hogy az ember hogy csinál meg egy munkát!

Sanyi: Igen, az is számít, ki mennyire maximalista.

Egy kérdés megfogalmazódott közben bennem. Mit szerettek a takarításban?

Karcsi: Hogy is mondjam... Nekem nincs olyan, hogy „áá, ezt nem”. Én valahogy bármit megcsinálok. Nincs olyan, hogy utálom, helyette megyek és csinálom. Nincs az, hogy ezt jobban szeretem, vagy azt csinálnám. Ha valamit kell, én odaállok és megcsinálom.

Sanyi: Nekem igazából a látványosság. Tehát ha valamit elvégzek, annak van egy látszatja. Egy az egyben látszik, hogy meg van csinálva. Én olyan alkotó személyiség vagyok. Szeretem látni a munkám eredményét. Még ha csak rövidtávon is, de van eredménye. Nekem ez az egyik fő szempont. A másik a kihívások, amire sokan azt mondják, hogy Á, ezt nem csináljuk, vagy nem lehet megcsinálni. Én szeretem ennek az ellenkezőjét bebizonyítani. :) Csak azért is! :) Van bennem egy ilyen dac.

Karcsi: Én amikor nekifogtam dolgozni, két-három ember helyett dolgoztam. Lehetett az csákányozás, bármi! A mi családunk ilyen. Apám bányász volt.

Vállalkozóként több a felelősségetek, mint alkalmazottként volt? Hogy látjátok?

Sanyi: Szerintem nem más a kettő, az alkalmazott és a vállalkozó. Ha azt nézzük, hogy a munka elvesztése. Ha azt veszem, alkalmazottként kirúgnak, elvesztem a munkám. Vállalkozóként szintén kirúg az az adott megrendelő, és nem kapok tőle munkát. A következmény ugyanaz. Nem csak ez embereimért vagyok felelős, hanem az embereim munkájáért. Alapvetően sokkal nagyobb a felelősség. A megrendelővel mindig a lehető legjobb viszonyt kell kiépíteni. Mindig meg kell adni azt, amit a megrendelő kíván. Minden igényének meg kell felelni, ha az ember azt szeretné, hogy fejlődjön. Mert egy vállalkozónak vagy cégvezetőnek vagy magának a cégnek a rossz híre sokkal könnyebben terjed, mint a jó. Minden vállalkozó arra megy, hogy a jó hírneve folyamatosan terjedjen, hogy továbbajánlás történjenek. Ez nagyon fontos tényező szerintem.

Kb. hasonló felelősségek vannak alkalmazottként végül is: ha alkalmazottként terjed el, hogy nem jó munkát végzel, kevéssé fogsz munkát kapni máshol, mint ahogy vállalkozóként is ez történik.